Mănăstirea Bârsana

La 40 km de Săpânța și 22 km distanță de Sighetu-Marmației se află Mănăstirea Bârsana.
Aceasta Sfântă Mănăstire, plină de taina Crucii si a Învierii lui Hristos în Biserica Sa, sinteză între evlavie și artă, unde rugăciunea ziditoare de suflet frumos se unește cu munca artistică, ziditoare de lumina construită din piatră si lemn, Bârsana – este o icoana a sufletului creștin ortodox maramureșean la răscruce de milenii, o speranța pentru un viitor binecuvântat, este un loc sfânt unde natura se unește cu Biserica in Liturghie cosmica.
Valea Izei este ținutul de legenda al sufletului romanesc.
Dincolo de coline si păduri, exista o alta geografie – mai profunda -, aceea a sentimentelor. La temelia tuturor acestora – coline, păduri, sentimente – se afla credința, iubirea si nădejdea. Aici, in aceste locuri, oamenii si lucrurile sunt împăcate cu ele însele, împăcați cu ei înșiși.
Sfântul lăcaș al Mănăstirii Bârsana apropie, o data mai mult, Valea Izei de Dumnezeu. O mănăstire de maici este începutul retemeluirii a ceea ce a fost odinioară, o vatra de ortodoxie intr-un autentic, „picior de plai, pe-o gura de rai”. Aici, ca si-n alte locuri miraculoase din tara, intelegem, mai bine, locul neamului romanesc, intre Dumnezeu si bucata de pământ.
Aparținând de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramureșului si Sătmarului, Mănăstirea „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Bârsana este situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmației, la ieșirea din Bârsana, spre podul Slătioarei, unde spatiile dumbrăvilor largi ale Izei se strâmtează, spre localitatea Strâmtura, fiind cel mai strâmt vad al Izei.
De la kilometrul 17 al Drumului Județean 186, trecând pe sub o frumoasa poarta maramureșeană, se răsucește in sus aleea care duce lin spre mănăstire; intrarea in incinta propriu-zisa se face pe sub semetul Turn – clopotnita, dincolo de care, pe partea dreapta, biserica țâșnește mlădioasă spre cer.
Sursa: https://www.facebook.com/manbarsana/?fref=ts

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.