Sighetul Marmației

La o distanță de 18 km est de Săpânța se află municipiul Sighetu-Marmației (numit în trecut şi Sighetul Maramureşului) este atestat documentar în anul 1326 şi ca oraş în anul 1352.

Capitală de peste şase veacuri al Maramureşului istoric, oraşul Sighet are urme de vieţuire umană din paleoliticul superior (10.000 î.Cr.), neolitic, epoca bronzului şi epoca fierului; aşezarea de pe dealul Solovan din perioada dacică ne dă dreptul a afirma că teritoriul orașului a fost locuit permanent de comunități umane din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Așezat la confluența de ape şi văi, orașul Sighet a polarizat economic şi comercial zona Maramureşului. Cetatea de pe Solovan, de la începutul epocii fierului, una din cele mai mari așezări fortificate din România, a fost supusă atacurilor în contextul exploatării metalelor din munţii Maramureşului. Numeroase urme ale dacilor liberi din zonă (Onceşti ,Călineşti) şi descoperirile arheologice din feudalismul timpuriu certifică arheologic perimetrul orașului ca vatră de existență a strămoșilor noștri daco romani şi apoi români.
Orașul şi împrejurimile reprezintă un bun turistic, existând multe obiective importante:
Memorialul Victimelor Comunismului şi al rezistenței. Aflat în imediata apropiere a clădirii Primăriei, fosta închisoare este unul din puținele proiecte internaționale dedicate analizei trecutului comunist din țările est-europene;
„Muzeul etnografic al Maramureșului” cu secțiile: științele naturii, istorie şi etnografie;
„Muzeul Satului Maramureșean”;
„Muzeul Culturii Evreiești”, acesta prezintă o expoziție în cinstea sigheteanului laureat al Premiului Nobel pentru pace, Ellie Wiesel.

În ceea ce privește Maramureşul şi tradițiile ce atrag turiști anual, nu putem să nu amintim :
Casa memorială Dr. Ioan Mihalyi de Apşa
„Festivalul Datinilor şi obiceiurilor de iarnă – Marmaţia”. Festivalul are loc în fiecare an pe data de 27 decembrie şi întrunește oameni şi tradiții populare din toată țara.
Sursa: www.primaria-sighet.ro

http://www.turismsighet.ro/

http://arcg.is/1PUrYZe

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.