MOCĂNIȚA-VALEA VASERULUI

La o distanță de 78km față de Săpânța pe DN 18, Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vișeu de Sus până la stația terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpați. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră.
Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureșului“, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă; obligațiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală. https://mocanita-maramures.com/
Pornind din Vişeu de Sus spre pădure, există aprox. 8 km de drum neasfaltat, presărat cu case. În Delta-Novăţ, acolo unde şina formează un triunghi pentru bifurcaţie, calea ferată se ramifică la dreapta pe o distanță de aproape 7 km spre Valea Novăţ, iar la stânga, de-a lungul râului Vaser, continuă magistrala spre Comanu. Prin Cozia, Botizu, Făina şi până la Comanu, calea ferată trece printr-o zona spectaculoasă din punct de vedere al peisajului: regiuni înguste ale defileului, poleite cu stânci, văi șopotitoare, coloritul vesel al pădurii diversificate, trei tuneluri scurte înainte de Botizu. În Făina, mai sus de gară se poate vizita o capelă construită de coloniștii austrieci, închinată Prinţesei Elisabeta („Sissi“).
Aprox. 5 km după Făina, la Măcârlău, calea ferată străbate rămășițele unui dig, altădată solid, care avea în trecut o funcție importantă în procesul plutăritului.
Călătoria pe Valea Vaserului, fie o excursie de o zi cu trenul sau o drumeție mai lungă cu cortul, este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiștile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume.
Sursa: https://mocanita-maramures.com/

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.