Cimitirul Vesel

Muzeu în aer liber

Vestitul cimitir din Săpânța se află în centrul comunei, la biserica parohială și are peste opt sute de monumente de artă populară, un adevărat și complex muzeu în aer liber. Aici monumentele au înfățișări și semnificații cu totul aparte.

Cimitirul Vesel constituie opera de o viață a renumitului sculptor, pictor și poet popular Ion Stan Pătraș, continuată de ucenicii săi.

Specificul acestui cimitir constă în monumentele lui neobișnuite în alte cimitire. Acestea sunt cruci sculptate în lemn de stejar, pictate și versificate prin încrustare. Toate crucile sunt vopsite într-o anumită culoare albastră.

Datorită valorii și unicității lui în lume, mii și mii de vizitatori din țară și de pe toate meridianele vin să admire celebrul cimitir de la Săpânța și să mediteze asupra lui.

Prin unicitatea lui în lume, cimitirul de la Săpânța se înscrie între marile valori ale culturii universal, iar la Simpozionul Monumentelor Funerare, care s-a ținut în Statele Unite ale Americii în 1998, a fost clasat primul din Europa și al doilea din lume după cel din Valea Regilor – Egipt.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.