Și a venit Revoluția în decembrie 1989. Mă trec și acum fiorii când mă gândesc la momentul când am auzit la radio „Ceaușescu a fugit!”, „Suntem liberi!”
Și uite așa a început libertatea oamenilor de a alege, de a călători, de a spune ce gândesc.
În primii ani liberi cergile erau foarte căutate atât de români cât și de străini. Asta s-a datorat, în România, lipsei produselor de pe piață și calității bune a cergilor, iar străinii veneau în România din curiozitate și erau impresionați de felul cum se prelucra lâna. De la tunsul oii și până la finalizarea cergii munca este manuală și făcută cu multă atenție.
Odată cu libertatea au venit și vremurile grele pentru oameni. Locurile de muncă erau tot mai puține iar la Săpânța cergile erau principala sursă de venit. Nu era mare, dar se putea trăi binișor. Fiecare familie avea în casă cel puțin o thiară. Perioada cea mai bună de vânzare a cergilor era înainte de Crăciun. Piețele din Piatra Neamț, Suceava, Iași, Cluj, Oradea, Timișoara, București, Constanța, Brașov erau pline de cergi. Au fost foarte apreciate pentru că țineau de cald și după cum bine se știe, căldura din apartamentele orășenilor încă era o problemă.
Poate vă întrebați cum au contribuit cergile la creșterea copiilor?
Copii au crescut văzându-și părinții și bunicii lucrând lâna și comercializând cergile. Pentru noi, la vremea aceea, copii fiind, era o joacă să îndrugăm sau să facem țevi la sucală, ori vara să ieșim la poartă cu caierul.
Mie îmi plăcea foarte mult să stau cu caierul în fața porții, să văd turiștii străini care intrau în sat. Era o mare bucurie dacă vreo mașină se oprea să mă întrebe cum poate ajunge la Cimitirul Vesel sau dacă mă fotografia lucrând.
Am adunat câteva poze în toți acești ani. Sunt amintiri frumoase.
Vânzarea cergilor asigura un venit pentru 90% dintre săpânțeni.
http://www.sapantamaramures.ro/produs/cerga-de-lana/
Va urma…..