Cea mai vândută cergă – Cerga cu biță

Astăzi vă voi vorbi puțin despre cerga cu biță (bdhiță). E o cergă inspirată din sumanele săpânțenilor ”nealcoși și de gazde” (înstăriți). Sumanul era lung si il foloseau duminica și în sărbători când bărbații ieșeau în sat pentru a se întâlni să mai stea de vorbă.
Mai târziu, sumanul a devenit cergă care era/este folosită în camerele ”de sărbători”, acolo unde nu se stă zilnic. E o cergă valoroasă deoarece se alege cea mai bună lână (albă, lungă și vie) pentru a fi țesută.
Atât urzeala cât și bătătura este din lână albă, de oi țurcane crescute și păstorite la Săpânța.
Se țese în două-trei zile, dar până la țesut, lâna trece prin câteva faze de prelucrare și anume:
1. Se tund oile în perioada de primăvară (aprilie-mai) iar lâna se spală la râu, așa cum puteți vedea în filmul de prezentare făcut pentru cel mai mare târg de produse artizanale din lume (se întinde pe o suprafață de 30 de ha) de la Milano, Italia. Aici puteți viziona acest film și vă invit să lăsați impresiile voastre din experiențele avute cu cergile din Săpânța. https://www.youtube.com/watch?v=KUR3nfjwxnE&t=8s
2. După uscare, lâna este ”scărmânată” și pregătită pentru dărac (mașina care transformă bucățile de lână în caier) – este singura fază de lucru mecanizată.
3. Din caiere femeile torc o parte pentru urzeală, o alta pentru bdhiță iar cealaltă parte pentru bătătura groasă.
4. Cu urzeala toarsă femeile urzesc thiara, apoi se nevedește și se ia prin spată.
Voi reveni în articolele viitoare și cu alte detalii despre cergi. Până atunci vă invit să cumpărați cerga cu biță, pentru că doar așa puteți fi ”nealcoși ca săpânțenii”. http://www.sapantamaramures.ro/produs/cerga-cu-bita/
Pe curând!

Cerga și Cimitirul Vesel de la Săpânța

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.