Botiza

La o distanță de aproape 70 km de Săpânța se află comuna Botiza.
Atestata documentar in 1353 cu numele de Batizhaza,însemnând Casa lui Batiz,probabil de la întemeietorul localității. De-a lungul timpului,denumirea localității în scripte a cunoscut diverse variante,de la Batiz in 1411,Batizhaz in 1418,Batizfalva in 1487 si pana la denumirea actuala de Botiza utilizata după Marea Unire de la 1918.
Botiza este o localitate veche româneasca,situată la poalele munților Țiblesului care conservă încă tradițiile și obiceiurile străvechi fiind vestita pentru covoarele tradiționale țesute din lână și vopsite exclusiv cu vopsele vegetale. Botiza face parte din zona etnografica a Maramureșului istoric,vatra de cultura și civilizație profund legata de viata pădurii și lucrătura în lemn,zona care s-a remarcat datorita varietății peisajelor naturale, bogăției și culturii populare tradiționale,fiind totodată și locul în care tradițiile,portul și arta populara se păstrează ca nicăieri în țară.
Comuna Botiza nu are acces direct la transportul feroviar,cea mai apropiată gară CFR fiind Gara Iza din localitatea Săliștea de Sus care se afla la aproximativ 26 de km de comuna. Din aceasta cauza accesul locuitorilor din Botiza la transportul feroviar este mai restrictiv decât accesul la transportul rutier.
Sursa:http://primariabotiza.ro/turism

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.