Despre Săpânța

Despre Săpânța – prezentare, informații, poze și recomandări

Comuna Săpânța este așezată pe malul stâng al Tisei în dreptul Văii Tarasului, aproape de confluența râurilor Săpanța și Tisa, în nordul extrem al României, în Țara Maramureșului. Localitatea este situată la aproximativ 18 km distanța de Sighetu Marmației.
Continuă să citești

Bun venit în Săpânța Maramureș*

Bun venit în Săpânța, o comună aparte din ținutul Maramureșului …. așezare românească de pe malul stâng al Tisei, râu ce constituie frontiera dintre România și Ucraina, râu ce desparte pe românii din stânga de românii din dreapta Tisei, căci și pe o parte și pe alta sunt așezări românești multiseculare!

Săpânța nu e o comună oarecare tocmai pentru că deține pe teritoriul ei o comoară rară, greu de prețuit în bani și în cuvinte – CIMITIRUL VESEL. Cimitirul Vesel din Săpânța – unicat mondial și monument de valoare mondială, unde crucile nu păzesc doar morminte, ci vorbesc explicit în cuvinte. Cimitirul Vesel din Săpânța, unde epitafurile, unice în lume, dau dovada bogăției și originalității filozofiei românești de viață și mentalități românești de a gândi viu și autentic chiar lucrurile de dincolo de viață.

* Revista ”Familia română” – ”Fenomenul Săpânța”, Dr. Teodor Ardelean, Prof. Ioana Petreuș

Dar, Săpânţa nu este doar Cimitirul Vesel. Este mai mult de atât. Trebuie sa ai răbdare şi să vii în fiecare an şi anotimp pentru a-ţi da seama de ce este aşa de specială.

Vă invit să descoperiţi misterele Săpânţei!

Despre Maramureș….. ”Vatra de demult”*

”Maramureșul e un simbol, o chintesență, un semn, un recapitulator sub care se ascunde – poate mai intens și mai insidios decât sub altele – sufletul românesc sub forma lui cea mai loială, ademenitoare și mai elevată.” Nicolae Steinhardt

Maramureșul este depozitarul unei străvechi civilizații populare ale cărei rădăcini și rosturi s-au păstrat cu o uimitoare vigoare până în zilele noastre al cărei inestimabil tezaur spiritual continuă să împodobească și să lumineze etnosul românesc. Adevărată matcă a românismului, Țara Maramureșului a odrăslit de-a lungul veacurilor o cultură populară de o nespusă frumusețe și bogăție. Arta lemnului are tradiție, este omniprezentă, mărturisind mistuitorul dor de frumos al țăranilor, păstorilor și muntenilor trăitori în acest ținut.

Maramureșul este, aproape prin definiție, o adevărată rezervație de spiritualitate românească. În Maramureșul istoric, pe locuri de leagăn românesc, legendele, basmele, poveștile spuse la gura sobei devin realitate. Aici, portul, datinile și ritualul sărbătorilor sunt la mare preț. Țăranii din Maramureș au o noblețe a tradiției cum în altă parte greu mai găsești. Pentru ei, fiecare ritual, fiecare întâmplare are rostul ei. ”Nimic nu e întâmplător pe lume” este filozofia de viață a maramureșeanului.

*Revista ”Cultură & turism.ro” – Călin Colăcel, Gabriela Simon

Rusaliile

In aceasta zi Duhul Sfant s-a pogorat peste Sfintii Apostoli.
La Sapanta, in acesta zi, comunitatea in frunte cu preotii bisericii ortodoxe merg in procesiune la una dintre cele doua „cruci de hotar” unde se sfinteste tarina.

Citește mai mult

Broşura Săpânţa

Prezentarea pensiunilor din Săpânța și a produselor confecționate manual de săpânțence.

Vezi broșura aici